<< ΠΑΡΑΘΥΡΑ - ΠΟΡΤΕΣ>>

 

Τα παράθυρα και οι πόρτες

Αν η πρόσοψη είναι το πρόσωπο του σπιτιού, τότε τα παράθυρα είναι τα μάτια του. Δεν έχουν, όμως, μόνο αισθητικό ρόλο αλλά και λειτουργικό.

9ο Βήμα

Κουφώματα:

Σε πλινθόκτιστους τοίχους η καλή εμφάνιση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους αρμούς: Οι βασικοί αρμοί πρέπει να είναι απόλυτα οριζόντιοι και οι κάθετοι να είναι μετατοπισμένοι συμμετρικά. Αντίστοιχα, όλα τα ανοίγματα στους τοίχους πρέπει να προσαρμόζονται στις διαστάσεις των τούβλων. Γι' αυτό συνιστάται τα τοιχία πίσω από το πρέκι και το στηθαίο να συμπληρώνονται, αφού ολοκληρωθεί η εξωτερική επένδυση. Σε αυτά δεν έχει σημασία η διαμόρφωση των αρμών. Προσοχή χρειάζεται στις αγκυρώσεις: Οι άκρες που εξέχουν πρέπει να έχουν ελαφριά κλίση προς τα έξω και να αντικρίζουν σε αρμούς τής επένδυσης.

Πρέκια και περβάζια

Υπάρχουν έτοιμα πρέκια και περβάζια σε πολλούς τύπους που τοποθετούνται εύκολα και καλύπτονται σύμφωνα με την εξωτερική επένδυση των τοίχων. Το πλάτος των μετατοπίσεων, που χαρακτηρίζονται σαν τερματικά, κυμαίνεται μεταξύ τριών και έξι εκατοστών, ανάλογα με την κάσα. Ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί συμμετρία στα ανοίγματα είναι η κατασκευή ενός καλουπιού οδηγού από κορδονάκια. Το σταθερό αυτό ξύλινο πλαίσιο στερεώνεται πρόχειρα στον μέσα τοίχο και ορίζει περιμετρικά τη διάταξη των τούβλων τής επένδυσης. Μετά την αφαίρεση του καλουπιού, ελέγχονται με το αλφάδι και το νήμα τής στάθμης μία φορά ακόμα τα τοιχώματα του ανοίγματος. Στη φάση αυτή καλό είναι να αποφασίζετε και για το  εσωτερικό περβάζι. στην αγορά υπάρχουν έτοιμα σε πολύ μεγάλη ποικιλία από διάφορα υλικά. Χωρίς, βέβαια, να αποκλείεται η επιλογή της ιδιοκατασκευής.

 

Η τοποθέτηση της κάσας

Μετά το πρέκι και το εξωτερικό περβάζι, σειρά έχει η κάσα τού παραθύρου. Αν πρόκειται για ξύλινο παράθυρο, μπαίνει συνήθως μεταξύ του τοίχου και του ξύλου 500άρι ασφαλτόχαρτο για προστασία από την υγρασία. Η κάσα μπαίνει αρχικά στη θέση της χωρίς τα παραθυρόφυλλα, έπειτα αλφαδιάζεται και στη συνέχεια στερεώνεται προσωρινά με ξύλινες σφήνες. Αν τα λαμάκια αγκύρωσης δεν υπάρχουν πάνω στην κάσα από το ίδιο το εργοστάσιο, πρέπει να βιδωθούν στις θέσεις τους πριν από την εγκατάσταση της κάσας στο άνοιγμα. Λαμάκια μπαίνουν δεξιά και αριστερά, με στόχο τα ατσαλόκαρφα να πέφτουν, όσο το δυνατόν, πάνω σε αρμό. Αν το παράθυρο είναι πολύ φαρδύ, μπαίνουν πρόσθετα λαμάκια στο πρέκι και στο στηθαίο. Η στερέωση της κάσας μπορεί να γίνει με βίδες και ούπα, αν τα τοιχώματα του ανοίγματος το επιτρέπουν. Σε πλαστικά παράθυρα, η στερέωση γίνεται συνήθως με μεταλλικές γωνίες.

 

Το κλείσιμο των αρμών

Το γέμισμα των αρμών μεταξύ κουφώματος και τοίχου γίνεται κατά κανόνα με αφρό πολυουρεθάνης ενός συστατικού. Έχει μεγάλη συγκολλητική δύναμη και εξασφαλίζει καλή στήριξη στα κουφώματα των θυρών και των παραθύρων και ικανοποιητική μόνωση κατά των θορύβων, της ζέστης και του κρύου. Μετά από 24 ώρες περίπου, ο σκληρυμένος αφρός μπορεί να στοκαριστεί και να βαφτεί. Για τη στεγανοποίηση χρησιμοποιείται κάποιο από τα σφραγιστικά υλικά σιλικόνης ή πολυουρεθάνης, ανάλογα και με το είδος τού κουφώματος.

 

 

Δείτε τα επόμενα βήματα

 

 

 

1) Οικόπεδο

2) Τοπογραφικό

3) Έδαφος και Υπέδαφος

4) Χάραξη και Εκσκαφές

5) Θεμέλια

6) Οργάνωση Εργοταξίου

 

 

7) Χτίσιμο  τοίχων

8) Ηχομόνωση στα Δάπεδα

9) Κουφώματα

10) Σύνδεση νερού

11) Ηλεκτρολογικό Δίκτυο

12) Στέγη με Κεραμίδια

 

 
 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Χορηγοί
Forum
Δικτυακοί Τόποι

Πελάτες μας

Τεχνικές Πωλήσεων

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

 

Web Hosting

Κατασκευή web site
Banner Διαφημιστικά
Μηχανές αναζήτησης
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Συμβουλές Επιτυχίας

 

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS


Μαντινάδες
Αστεία-Ανέκδοτα
Ευκαιρίες

Χάρτης Ελλάδος
Μαγειρική

Κοσμήματα
Ονομαστικές Εορτές

Μοναδικές Φωτογραφίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Του κόσμου τα παράξενα

 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

 

Λιμουζίνες
Ακίνητα
Ξενοδοχεία
Ταξίδια
Αγγελίες

Προκάτ